Et udsnit af Oluf Høsts farvelittografi af “den skæve” Nyker Rundkirke.

 

Mathilde Renberg, der er kunstformidler og museumsinspektør på Bornholms Kunstmuseum i Rø har tilrettelagt en lille spændedne bog “Kunst på Papir”, som er udsendt til Bornholms Museumsforenings medlemmer.

Jeg har med stor glæde bladet bogen igennem og nikket genkendende til en del og fået indtryk af noget, jeg aldrig har set før.

Bogen til medlemmerne af Bornholms Museums-forening og samtidig katalog over en udstilling, som tilrettelæggeren Mathilde Renberg også har stået for.

Katalog over udstilling – Savner Sabber
Bogen er også et katalog til en særudstilling på Kunstmuseet som kører frem til 19. maj, og som Mathilde Renberg også har stået for. Så den må vi jo op og se og studere bornholmsk kunst på papir lidt mere intenst. Det eneste, jeg umiddelbart savner i den lille, interessante bog, er noget om papirklipperen Jens Jakob Sabber, som  både var en eventyrlig tegner og psaligraf. Han boede på Bornholm i omkring 35 år, var uhyre produktiv med saksen, ligesom han havde en meget speciel tegnestil. Jeg havde den fornøjelse at arbejde sammen med Sabber, der var ansat på Bornholmeren en årrække.

Han kunne sidde og klippe i et stort ark papir, have en kat på skulderen og en flok nysgerrige unger foran sig, og så kunne han samtidig fortælle et eventyr af H.C. Andersen eller en historie af Storm P.

Sabber havde klæbehjerne, lige indtil han blev udsat for en grim ulykke i Østeuropa. Men hans store hjernekapacitet og hukommelsesklinikken på Sankt Hans Hospital i Roskilde genskabte en stor del af hukommelsen.

Han burde, synes jeg, være repræsenteret på Bornholms Kunstmuseum.

Men bortset fra denne lille indsigelse, blev jeg forbavset over den alsidighed, bogen repræsenterer. Men det burde jeg måske ikke, for museet i sig selv byder jo også på mange spændende genrer og oplevelser.

Inspirationen til den skæve rundkørselsrundkirke
Da jeg kom til side 47 gik det pludselig op for mig, hvorfra kunstnerne bag rundkirkeskulpturen i den berømte Vibegårds Runddel, for enden af vejen fra Aakirkeby, kan stamme fra. Der er en farvelitografi af Oluf Høst visende Nyker Rundkirke. I mester Olufs øjne var de bornholmske rundkirker skæve. Det kunne jeg godt huske, at jeg tidligere havde bemærket, når jeg havde betragtet mester Olufs tegninger, litografier og vistnok også malerier af de fire bornholmske rundkirker.

Jeg ved jo ikke om kunstnerduoen Randi og Katrine, der har lavet modellen til rundkørselskunsten, har ladet sig inspirere af Oluf Høst. Men mig bekendt er der ingen, der har antaster Oluf Høsts ret til at betragte rundkirker som skæve! I øvrigt har jeg læst, at den omtalte kunstnerduo i valget af kirke har haft øje på øens mindst rundkirke i Olsker.

Selv er jeg blevet tilhænger af skulpturen, som jeg synes er interessant, og så tror jeg, at den 7 meter høje installation har en hastighedsdæmpende indflydelse på trafikanterne. Og det er jo ikke så galt, hvis kunst har en opdragende virkning på beskueren!

 

1 svar
  1. Søren R. Wolff
    Søren R. Wolff says:

    Kirkesangeren i Ny Kirke, Præstedammens trofaste korrekturlæser, Henning Kiilerich gør indsigelse mod min påstand om, at Olsker Rundkirke er den mindst af de fire. Jeg bøjer mig for sagkundskaben og gengiver her, hvad der bl.a. findes på den officielle turistinformation om rundkirkerne:
    “Når du kommer til Bornholm, bør du bestemt besøge en eller flere af øens rundkirker. Oplev Østerlars Rundkirke, der er Bornholms største og mest kendte rundkirke. Besøg også Olsker Rundkirke, der er den højeste og mest elegante af øens fire rundkirker. Gå heller ikke glip af Nylars Rundkirke, der er den bedst bevarede af de bornholmske rundkirker og sidst, men ikke mindst kan du opleve Nyker Rundkirke, der er den mindste og sandsynligvis også den yngste af Bornholms rundkirker.”

    Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *