Det danskejede hotel i Kolobrzeg

Af Karsten Tranberg
– tidl. assurandør, bosat i Rønne

Der sker meget i Aakirkeby, men synd at flere butikker efterhånden lukker, især Aase, min hustru,  og hendes veninde kom meget i vinforretningen, og altid velkommen, og vil I have et godt glas portvin.

Derudover husker jeg fra min barndom den lange spadseretur fra jernbanestationen til Svanekegade, hvor min morfar, som havde noget at gøre med  arbejdsløshedskasse, boede sammen med mormor. De elskede at spille whist, og husker min mormors lille tobaksæske med 1- og 5 ører, “Men I behøver da ikke at sidde og kede jer, så her er 2 kr til dig og “lillebror” så kan I gå i biografen.

Der var også en skrædder, navnet glemt, men husker vi fik syet vinterfrakker der.

Kontakt til Polen

Nåh, men nu til noget andet, ikke om færger,  men Præstedammen giver ikke de store problemer, normal bølgehøjde uanset vind.

Vil fortælle lidt om aktiviteter med udlandet, specielt i min egenskab af mangeårig formands for Rønne Badminton Klub, tidl formand for Eksperimenterende Danske Radioamatører i Rønne. –  Vi fik en henvendelse fra badmintonklubben MOTUS i Kozalin, Polen, om deltagelse i deres turnering.

Men hvordan kom vi mon dertil. Vi sendte en mail og spurgte, om vi måtte lande med privatfly i militærlufthavnen i byen.

Park i Kolobrzeg

Først fik vi nej, men så var der hjælp at hente hos erhvervschef Carsten Gjessing i Bornholms Erhvervsråd. Han havde ansat en polsk konsulent, Marek Tomaschewski. Han skrev til Warszawa og så fik vi lov til at lande og fik kort og alt, hvad der skulle bruges .

 

Første vestlige fly på militær flyveplads

Da vi kom derned, blev vi budt velkommen, og det var det første vestlige fly, der landede der. I kontroltårnet kunne de kun polsk og russisk, så de havde bestilt en flycontroller fra Gdansk, og paspoliti fra Kolobrzeg. Fantastisk. Piloter i 7-mandsflyet var Per Clausen og Kurt Jensen.

Der opstod et fint venskab mellem vores flyveklub og klubben Aeroklub Gdansk.

Da vi i RBK havde jubilæum kom mange polske badmintonspillere med fly fra klubben, Og da de kom ind i idrætshallen rejste alle sig og klappede.

Aases Pensionat

Samarbejdet  blev videreført, idet vores træner Cai Kruse, som er træner nstruktør blev inviteret til at “undervise”—osse samarbejdet med de polske radioamatører udviklede sig,. Vi besøgte dem, og de kom her, 11 personer overnattede her hos os. Havde overvejet at lave et skilt “AASES Pensionat”.

Vi kan godt lide at komme til Kolobrzeg (det gamle Kolberg)- om sommeren går der jo katamanfærge fra Nexø dertil.

Der er et danskejet hotel New Skanpol. hvor vi altid bor. Når det hedder Newkanpol, er det fordi det tidligere hotel Skandynavia blev bombet efter krigen. Fantastisk dejligt hotel. Hvordan kommer man dertil? Jo færgebilletter kan bestilles hos Bornpol i Nexø, eller direkte hos KZP i Kolobrzeg.  2 personer t/r ialt ca 950 dkr, afhængig af dagens kurs. Lige nu koster 100 Zloty/pln 172 dkr.

Danskejet hotel

Det fantastiske er, at selv om man selvfølgelig skal have pas med og det blå sygesikringskort, så er der ingen der interesserer sig for pas. Man går i land og direkte til taxi, pris til hotel Newskanpol ca. 30-32 dkr.

Det man især bemærker i Kolobrzeg er de mange parker, og overalt er der bænke til at slappe af på. Det kunne Bornholm lære noget af.

Man finder ingen cigaretskod eller andet affald på fortovene, og hvis man skal over et fodgængerfelt så stopper bilerne. der er intet med at man måske kan komme forbi og lade forgængerne vente.

Ved havnen er en fantastosk starndpromenade som mange besøger.

Der er en dejlig restaurant i forbindelse med hotellet. Vi plejer også at besøge en restaurant DOMEK KATA, hvor ihvertfald jeg får “krewetka in choznik malo” – rejer i hvidløg.

Hvis nogen vil vide mere om evt. reservation til hotellet så skriv til mig, hjælper gerne og har gode kontakter på hotellet, der kan hjælpe.

Baren hedder JENSEN
Glemte at skrive, at de har en bar, der hedder BAR JENSEN og i restaurant H. C. Andersen er der klip på væggene af eventyrdigteren.

Karsten Tranberg mailadresse: oz4ff@oz4ff.dk

Karsten Tranberg oplyser at e-mail til hotellet er  info@newskanpol.pl og billetbestilling Bornpol, Nexø eller direkte kzp@pro.onet.pl

Hotellet hjemmeside

 

 

 

 

 

 

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *