Rønne Theater lægger skrå brædder til den fantastiske kabaret på om Bornholm, bornholmere og på bornholmsk.

Hold da op. Sikken en forestilling på gode gamle Rønne Theater. ”Ses vi  i Sømkassen?” Ja, man burde nok bestille et gensyn, for denne bornholmske kabaret var så spækket med intense oplevelser, at man nu bagefter sidder og ønsker at overvære den muntre og meget livlige samt velspillede forestilling en ekstra gang. Men jeg og andre kan sikkert trøstes med, at TV2-Bornholm formentlig som sædvanlig  har optaget forestillingen og  sender den i løbet af vinteren.

Det er Morten Poulsen, der har samlet de mange optrin og sange til en sammenhængende helhed. ledsaget af ny og gammel musik, tilrettelagt af Bent Peder Holbæk, der har skrevet en del af stykkerne, så man fortsat føler sig hensat til 1930’erne, der er tiden for handlingen.

Det foregår i ”Hintzes Skibs- og Provianteringshandel” i Rønne, hvor folk mødes og løser verdenssituationen – eller i hvert fald den bornholmske.

Det hele foregår på klingende bornholmsk med gamle kendte navne som Niels Ole Blem, Bodil Lundqvist, Rie Dam, Morten Poulsen, Bente Pedersen og Kim Tørnstrøm.

Det er festligt, folkeligt og fornøjeligt, og jeg tror, at det er det bedste bornholmske teater, jeg nogensinde har set.  Og så foregår det hele på gammelt bornholmsk, så jeg tror, at selv en del indfødte vil have svært ved at forstå alle ordene. Men meningen er der aldrig tvivl om. Det er længe siden vi har moret os så godt og nydt sang og musik og ovenikøbet fået lov til at synge og nynne med på flere af viserne. Jeg mener virkelig godt om det gamle teater og denne kabaret.

Ja, og ved slutningen af første akt blev det sprængfyldte teater bedt om at synge med på Chr. Stub Jørgensens herlige vise om ”Lârs Annarsa lokkum” med den officielle titel Frå ’72, der skyldes at visen handler om et resultat af den frygtelige stormflod, der ramte Bornholm i 1872 stormflod. Og vi skrålede med, så taget var ved at løfte sig. Det gjorde vi også på ”Sjøkarinj” (Skudan hon vaggar) efter andet akt.

Gad vide om, Bornholmsk Amatørscene med denne forestilling har planer om i de kommende år at divertere os med lignende forestillinger. Så tror jeg, at det kan blive nødvendigt at sikre sig billetter i meget god tid. Ligesom der faktisk har været rigtig godt gang i billetsalget til de kommende forestillinger.

Sidste forestilling spilles 30. november, og man kan se mere om de konkrete tidspunkter  samt, hvordan man sikrer sig billetter HER

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *