MORAL:

– opfattelse af hvilke handle- og tænkemåder der er rigtige eller forkerte, gode eller dårlige, især i henhold til en bestemt persons eller gruppes normsæt

 – opførsel eller evne til at opføre sig i overensstemmelse med hvad der anses for rigtigt og acceptabelt

Ovenfor er det to forklaringer på, hvad moral er. Der er en tredje forklaring på, at moral også kan betyde noget i holdsport. Hvis deltagerne på et hold skal nå frem til det ønskede resultat, kræves en vis moral.

Hvad er moral? Spørgsmålet drøftes vist mange steder for tiden efter at en kvindelige medarbejder i statens tjeneste tilsyneladende har stukket 111 millioner kroner til side til sig selv.

Kan fristelsen blive for stor

De fleste vil nok synes, at det er umoralsk, og så hørte jeg på P4 et par værter stille spørgsmålet om, hvad andre ville gøre, hvis de kom i den situation, at de kunne gøre det samme uden at blive afsløret.

Jeg hare aldrig været i nærheden af så stort et beløb. Så om fristelsen eventuelt ville være for stor, ved jeg ikke.

Men jeg har en gang for ca. 25 år siden haft mulighed for – måske uden at blive opdaget – at putte ca. 140.000 gode danske kroner i egen lomme. Indrømmer gerne, at fristelsen var der, men at i hvert fald risikoen for at blive afsløret vejede tungest, da jeg valgte – moralsk set – den rigtige afgørelse og aflevere det store beløb.

Fik 140.000 kr. for meget

Jeg arbejdede i nogle år som konsulent for at hjælpe Rønne Havn med at blive markedsført som krydstogthavn. Jeg løste sammen med eksterne leverandører en opgave for havnen, og den samlede regning lød på de ca. 140.000 kroner, hvoraf kun en meget lille del var til mig. Havnen betalte regningen og jeg fordelte de fleste af pengene til de eksterne leverandører.

Året efter blev regningen betalt anden gang. Da jeg så indbetalingen på min konto blev jeg først lidt glad og undrede mig over, hvordan jeg havde gjort mig fortjent til så stort et beløb. Indtil jeg opdagede, at det var betalingen fra sidste år, der var blevet gentaget. Derefter undrede jeg mig over, at den regning ikke skulle være blevet betalt året før, indtil jeg i bogholderiet kunne konstatere, at det var den skam.

På den rigtige side af loven

Jeg indrømmer gerne, at jeg et øjeblik overvejede at beholde pengene. Men min samvittighed bød mig at kontakte Rønne Kommune, der stod for udbetalingen på vegne af havnen. Så jeg ringede og gjorde opmærksom på fadæsen. Bogholderen eller hvem det nu var der svarede mig takkede mange gange og sagde, at den fejl nok aldrig var blevet opdaget.

Det, der var sket, var at en kopi af fakturaen med havnemesterens underskrift havde overvintret i en eller anden ind-bakke på kommunekontoret, hvorefter en medarbejder havde anvist pengene til betaling.

Min moral havde budt mig – trods fristelsen – at holde mig på den rigtige side af loven.

Beholdt den forkerte million

Beklager, at det er på engelsk, men kunne ikke finde en passende dansk version af, at man først lærer reglerne, før man bryder dem.

Men jeg hørte om en brugtbilsforhandler, der ikke kunne stå for fristelsen, da han ved en fejl havde fået udbetalt en million kroner, som han desværre kom til at bruge, før fadæsen blev opdaget af kommunen. Nu havde han indgået en afdragsordning med kommunen.

Ikke moralens vogter

De fleste voksne mennesker med høj moral har sikkert på et eller andet tidspunkt i deres liv overtrådt nogle af landets love. Og jeg har på fornemmelse, at der er rigtig mange mennesker, der synes, at de ikke har behov for at holde færdselsloven, selv om mange af den slags overtrædelser kan få de mest fatale følger.

Jeg er ikke moralens vogter. Men uden forhåbentlig at virke selvgod synes jeg alligevel, at det er moralsk forkasteligt at overtræde de love, som er vedtaget af demokratiet.

Hvis man er uenig i rimeligheden af en lov, så har man som deltager i vores demokrati muligheden for at gøre opmærksom på det og tage kampen op for at få ændret på forholdene

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *