Filosofien i Verden har i de senere år været, at hvis der ikke er vækst, går det ad H til. Væksten har skabt de problemer, som kommende generationer kommer til at slås med: Klimaforandringer som følge af et stadigt voksende forbrug, der er grundlaget for forurening af atmosfæren, nedsmeltning af isbjerge på Nord- og Sydpolen og smog-problemer i verdens millionbyer.

Grådighed uden hensyn til det naturlige bliver klodens undergang, hvis der ikke stoppes op og gøres noget ved det. Vi er opdraget til det og vi opdrager kommende generationer til at følge i vores tåbelige fodspor.

Jeg møder ofte den påstand, at vi ikke skal gå foran i lille Danmark eller her på Bornholm.

Selv om jeg ikke er tilhænger af mottoet ”Bright Green Island”, fordi jeg synes, at det burde have været dansk og med en engelsk undertekst som den valgte overskrift, så tror jeg på, at det er meget vigtigt, at de rigeste dele af Verden går foran og viser det gode eksempel. At Bornholm også kan profittere af det, fordi miljøfolk og –organisationer får øjenene op for det gode eksempel, er en sidegevinst, som jeg ikke ser bort fra.

Jeg hørte formanden for naturfredningsforeningen på Bornholm i radioen i morges. Hun sagde mange kloge ord om, at vi måske bliver nødt til at tåle nogle ulemper for at hindre katastrofen, og her talte hun bl.a. om vindmøller.

Et andet eksempel på, hvor vi sviner naturen til, er vores transportmidler: biler, færger og fly. Vores politikere gør det heller ikke let at vælge de rigtige løsninger, hvilket bl.a. kan ses på bilafgifterne. Man siger, at man ønsker mindre forurenende biler, men gør ikke noget for at tilpasse afgifterne, så folk animeres til at købe fx elbiler.

Spørgsmålet er, om vi i virkeligheden er nødt til at vælge mellem vindmøller og store grimme solcelleparker i naturen på den ene side og jordens undergang på den anden.

Jeg skal ikke gøre mig hellig på dette område. Jeg er jo opvokset med filosofien om evig vækst og lukkede øjne for den uforstand, vi møder naturen med. Så jeg har ikke aflagt de dårlige vaner. Men det er heller ikke for min generations skyld, at vi skal tænke os godt om. Det er meget mere mine børnebørns generation, jeg har i tankerne.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *