Tidl. museumsinspektør Ann Vibeke Knudsen er meget aktiv på flere forskellige bornholmske Internet- og Facebook-sider, hvor hun lægger gamle billeder og beskrivelser ud til stor glæde og fornøjelse for rigtig mange.

Hun har bl.a. oprettet en hjemmeside om bornholmske kirker, hvor hun i den seneste tid har opdateret med nogle spændende næsten 150 år gamle tegninger af de bornholmske kirker. De er udført af J.G. Burmann Becker, der var meget historisk interesseret. Han var ligesom sin far apoteker, men brugt en del af sin tid på at optegne bl.a. kirkene på Bornhollm.

De gulnede tegningsark findes i dag på Det Kongelige Bibliotek og er fælles kulturarv, som Ann Vibeke har gravet frem.

På tegningen af Pedersker kirke står: “En Bue under Taarnet hvor Daaben staar. Træloft; stor rundbuet Triumfbue med en Niche paa hver Side.”

Ann Vibeke Knudsen skriver om Sct. Peders Kirke bl.a.:

”Peders Kirke er et romansk anlæg, bestående af skib, kor, apsis og et – i 1864 – fornyet våbenhus på kirkens sydside. Hertil er i 1500tallet føjet et lavt tårn mod vest. De romanske dele af kirken, som er karakteristiske med deres skråkantsokkel, er så godt som udelukkende opført af ortoceratitkalk, som det var været nemt at bryde på Sydbornholm og transportere til kirken. Kirken var i katolsk tid viet til apostelen Peter, derfor hedder kirken Peders Kirke og sognet Pedersker. (“ker” er en forkortning af kirken).”

Adgang til hendes sider på nettet om de bornholmske kirker fås ved et enkelt klik HER

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *