– Vi har storetå og lilletå. Men hvad hedder de tre andre tæer på vore fødder. Den diskussion har jeg deltaget i mange gange, men har aldrig kunnet finde et svar på, hvad de danske navne for tæerne er. Og det skyldes jo nok, at danske navne ikke findes for de tre mellemste.

Men der er navne for det på bornholmsk. Det kunne jeg huske, at jeg havde set eller andet sted. Jeg har ledt nogle dage, indtil jeg naturligvis kom ind på “Ded borrinjholmska språged”, der er en festlig gruppe, hvor mange ting diskuteres og flere udtrykker sig på deres bornholmske modersmål. Og i modsætning til så mange andre grupper på FB, så skændes man ikke eller beskylder hinanden for ditten og datten.

Her har jeg lånt en tegning, som jeg desværre ikke kender ophavsmanden til. Han hedder Bent Andersen, men jeg har ikke kunnet finde om noget ham.

De bornholmske tæers navne stammer, kan man forstå på gruppens medlemmer, fra en gammel børneremse, og der er lidt forskellige opfattelser af, hvad de enkelte tæer hedder, men jeg nøjes med at henholde mig til Bent Andersens, og vil man i øvrigt deltage i diskussionen på FB-gruppen er der her en HENVISNING

Navnene er: Stortå, tå tilla, malte fruta, pilte ruta, lille klotta. Bortset fra det første må jeg jo erkende, at jeg ikke helt ved, om de enkelte navne betyder noget på dansk. Men gør de, hører jeg gerne fra dem, der kan hjælpe med oversættelsen.

For sjov forsøgte jeg med Googles oversættelses-tjeneste, men fra bornholmsk til engelsk. Det gav følgende resultat: Big toe, toe tilla, painted fruta, pilte box, small stick. Men et forsøg på at oversætte tilbage til dansk, gav ikke rigtig noget brugbart resultat.

2 replies
 1. Annette
  Annette says:

  Hej Søren. Interessant læsning om tånavnene. Jeg har så fået disse navne på et tidspunkt, som ligner lidt. Og uanset hvad der er de rigtige, så tror jeg at de skal ende på a istedet for e, så klangen er bornholmsk og ikke dansk. Men det er bare min tanke.
  Tæernes navne på bornholmsk, som stammer fra Hedvig Eriksen på Nørremark i Nexø er:
  Storetå Stora tå
  2. tå Tå Tilla
  3. tå Merta Fruta
  4. tå Pilta Ruta
  5. tå Lilla Klotta

  Venlig hilsen Annette K. Sonne, Årsballe

  Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *